ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

 

Συνήθως γίνεται μετά από ισχυρό χτύπημα. Τα σημάδια που θα μας κάνουν να ανησυχήσουμε θα είναι:

 

Εμετός χρώματος ίδιο με το καφέ

 

Βήχας και πτύελα που περιέχουν αίμα

 

Κόπρανα μαύρα με αίμα

 

Ωχρό, ψυχρό και γλοιώδες δέρμα

 

Γρήγορος και αδύνατος σφυγμός

 

Ανησυχία, φόβος, ελαφρύς πονοκέφαλος και νοητική σύγχυση

 

Δίψα

 

Αντιμετώπιση:

 

Διατηρούμε ανοιχτούς τους αεραγωγούς και αν χρειάζεται κάνουμε τεχνητή αναπνοή

 

Ξαπλώνουμε τον πάσχοντα

 

Σηκώνουμε τα πόδια του εκτός και αν είναι λιπόθυμος ή έχει σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι ή την σπονδυλική στήλη. Οπότε τον τοποθετούμε σε πλάγια κατάκλιση με το κεφάλι σε ελαφρά έκταση για να προλάβουμε το σοκ ή τον εμετό. Αν υπάρχει πρόβλημα στην αναπνοή ανασηκώνουμε το κεφάλι του και τους ώμους του ελαφρά (για να διατηρηθούν οι αεραγωγοί ανοιχτοί)

 

Αν αυξηθεί ο πόνος χαμηλώνουμε τα πόδια

 

Τον κρατάμε ζεστό και σε αναπαυτική θέση

 

Ζητάμε ιατρική βοήθεια

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

 

Ο κανόνας του ελέγχου της εξωτερικής αιμορραγίας είναι να σταματήσουμε τη ροή του αίματος από το τραύμα, συνηθέστερα με την εφαρμογή πίεσης πάνω του.

 

Οι αιμορραγίες ταξινομούνται σε αρτηριακές ,φλεβικές , τριχοειδικές και μεικτές , ανάλογα με τον τύπο αγγείου που έχει υποστεί βλάβη.To αίμα στην τρώση αρτηρίας είναι έντονα ερυθρό , εξέρχεται κατά ώσεις και ο τραυματίας μπορεί γρήγορα να πέσει σε shock. Στη φλεβική αιμορραγία το αίμα είναι σχετικά σκούρο και έχει συνεχή ροή. Η τριχοειδική αιμορραγία έχει μικρή ροή αίματος που γρήγορα μπορεί να σταματήσει.

 

Αντιμετώπιση:

Εφαρμόζουμε σταθερή και ισχυρή πίεση στο τραύμα με τη βοήθεια γάζας ή κάποιου καθαρού υφάσματος.

Εννοείται πως αν υπάρχει ξένο σώμα στην πληγή (π.χ ένα γυαλί) ασκούμε πίεση παραπλεύρως.

Αν πρόκειται για πόδι ή χέρι και είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάταγμα μπορούμε να τοανυψώσουμε. Η ανύψωση του μέλους μειώνει την αιματική ροή.

Αν η αιμορραγία επιμένει και περιλαμβάνει αρτηρία μπορούμε να πιέσουμε την υπεύθυνη αρτηρία κεντρικότερα (δε συνιστάται αν δεν υπάρχει εμπειρία). Η ίσχαιμη περίδεση επιιφυλάσσεται σε απελπιστικές καταστάσεις και όταν το μέλος έχει αποκοπεί (σε ακρωτηριασμό).

Καλύπτουμε το τραύμα .

Ψάχνουμε για ιατρική βοήθεια.

 

Θεραπεία:

Καθαρίζουμε το τραύμα ρίχνοντας άφθονη ποσότητα νερού .(Μηχανικός καθαρισμός).Έτσι απομακρύνονται τα ξένα σώματα που τυχόν υπάρχουν.

Καθαρίζουμε το τραύμα με οξυζενέ (αφρίζει και βγάζει στην επιφάνεια τα ξένα σώματα) και στη συνέχεια μετά από καλό ξέπλυμα εκ νέου χρησιμοποιούμε Betadine.(Χημικός καθαρισμός).

Σκεπάζουμε το τραύμα με γάζες και απευθυνόμαστε σε γιατρό για τα περαιτέρω. Τα θλαστικά τραύματα όσο απλά και να φαίνονται θέλουν συρραφή γιατί τα χείλη τους χάσκουν και καθυστερούν να επουλωθούν. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η προφύλαξη από τον τέτανο.

 

 

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ

 

Οι ρινορραγίες είναι συχνό φαινόμενο. Συνήθως αποτελούν απλώς ενόχληση και όχι πραγματικό ιατρικό πρόβλημα. Ωστόσο, μπορεί να είναι και τα δύο. Πως ξεκινούν πως μπορούν να σταματήσουν;

Στα παιδιά και στους νεαρούς ενήλικους, οι ρινορραγίες μπορεί να ξεκινούν από τη διαφραγματική μεμβράνη καθώς επίσης και βαθύτερα, από το εσωτερικό της μύτης. Αυτή η μορφή ρινορραγίας είναι σπανιότερη. Μπορεί να προκαλείται από εκατοντάδες αρτηρίες ή υπέρταση. Αυτές οι ρινορραγίες ξεκινούν απότομα και συχνά είναι δύσκολο να σταματήσουν. Απαιτείται η βοήθεια ειδικού.

 

Φροντίδα

 

Καθίστε ή σταθείτε όρθιοι. Όντας όρθιοι, μειώνετε την πίεση στις φλέβες της μύτης. Έτσι υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η αιμορραγία.

Κλείστε τη μύτη σας με τα δάχτυλα και αναπνέετε από το στόμα. Κρατήστε τη για 5 με 10 λεπτά. Έτσι, ασκείται πίεση στο σημείο της αιμορραγίας μέσα στη ρινική διαφραγματική μεμβράνη και σταματά η ροή του αίματος.

 

Μη βάλετε πάγο στη μύτη. Δε θα προσφέρει τίποτα. Το κρύο σφίγγει απλώς τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια της μύτης και δεν εισχωρεί αρκετά βαθιά για να σταματήσει η αιμορραγία.

 

Για να προλάβετε την αιμορραγία αυξήστε την υγρασία του αέρα μέσα στο σπίτι. Ένας υγραντήρας θα διατηρήσει τις ρινικές μεμβράνες υγρές. Μπορείτε επίσης να λιπάνετε τη μύτη με βαζελίνη ή άλλες ειδικές αλοιφές.

Για να προλάβετε μια επιπλέον αιμορραγία αφού σταματήσει η πρώτη, μη σκαλίζετε και μη φυσάτε τη μύτη σας για μερικές ώρες και μη σκύβετε. Κρατάτε το κεφάλι ψηλότερα από το ύψος της καρδιάς.

Αν αρχίσετε να αιμορραγείτε ξανά ρουφήξτε δυνατά τη μύτη σας για να την καθαρίσετε από τους θρόμβους αίματος και ψεκάστε και στα δύο ρουθούνια ένα ρινικό σπρέι. Κλείστε ξανά τη μύτη με τα δάχτυλα και καλέστε το γιατρό.

 

Ιατρική βοήθεια

 

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια αν:

Η αιμορραγία διαρκέσει πάνω από 15 με 30 λεπτά.

Νιώθετε αδυναμία ή λιποθυμία ως αποτέλεσμα της απώλειας αίματος.

Η αιμορραγία είναι ξαφνική ή η απώλεια αίματος μεγάλη.

Νιώθετε το αίμα να κατεβαίνει στο λαιμό.

Αν έχετε συχνές ρινορραγίας, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να καυτηριάσει το αιμοφόρο αγγείο που προκαλεί την αιμορραγία. Ο καυτηριασμός είναι μια τεχνική κατά την οποία ο γιατρός καίει το αιμοφόρο αγγείο με ηλεκτρικό ρεύμα, νιτρικό άργυρο ή λέιζερ.

 

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

 

Όταν υπάρχει κρίση σκωληκοειδίτιδας τοποθετούμε παγοκύστη στην κοιλιά.

 

Μεταφέρουμε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο

 

Αποφεύγουμε τα υγρά και τα παυσίπονα για να καλύψουν τα συμπτώματα