ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

 

Έγκαυμα μπορεί να προκληθεί από τη φωτιά, τον ήλιο, τα χημικά, τα καυτά υγρά ή αντικείμενα, τον ατμό, τον ηλεκτρισμό και άλλα πράγματα. Το έγκαυμα μπορεί να είναι ένα μικρό ιατρικό πρόβλημα ή και επείγον, θανατηφόρο περιστατικό.

Ταξινόμηση εγκαυμάτων

 

Πρώτου βαθμού: Μικρό

 

Στα λιγότερο σοβαρά εγκαύματα καίγεται μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, η επιδερμίδα. Το δέρμα συνήθως κοκκινίζει, μπορεί να πρηστεί και να πονά. Ωστόσο, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος δεν έχει καεί βαθιά. Αν το έγκαυμα δεν περιλαμβάνει μεγάλες περιοχές των χεριών, των ποδιών, του προσώπου, της βουβωνικής χώρας, των γλουτών ή μιας βασικής άρθρωσης, μπορεί να θεραπευτεί με διάφορες θεραπείες. Τα εγκαύματα από χημικά μπορεί να χρειαστούν επιπλέον φροντίδα.

 

Δευτέρου: βαθμού

 

Όταν καεί το πρώτο στρώμα δέρματος και το έγκαυμα περάσει στο δεύτερο στρώμα, το χορίο, το έγκαυμα είναι δευτέρου βαθμού. Σχηματίζονται φουσκάλες και το δέρμα αποκτά πολύ κόκκινο χρώμα και φαίνεται λερωμένο. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος και πρήξιμο.

Αν το έγκαυμα δεύτερου βαθμού περιορίζεται σε διάμετρο 5 – 7,5 εκατοστά, ακολουθήστε τις ιατρικές συνταγές που ακολουθούν. Αν η καμένη περιοχή είναι μεγαλύτερη ή το έγκαυμα βρίσκεται στα χέρια, στα πόδια, στο πρόσωπο, στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς ή σε μια βασική άρθρωση, ζητήστε αμέσως ιατρικής φροντίδα.

 

Τρίτου βαθμού: Σοβαρό

 

Τα πιο σοβαρά εγκαύματα περιλαμβάνουν όλα τα στρώματα του δέρματος. Το λίπος, τα νεύρα, τους μυς, ακόμα και τα οστά μπορούν να επηρεαστούν. Συνήθως υπάρχουν κατάμαυρα σημεία ή ξερές λευκές περιοχές. Ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος ή, αν έχουν καταστραφεί τα νεύρα, να μην υπάρχει καθόλου πόνος. Σε κάθε περιστατικό εγκαύματος τρίτου βαθμού πρέπει να ζητάτε άμεση ιατρική βοήθεια.

Επείγουσα θεραπεία για τα σοβαρά εγκαύματα.

Για τα σοβαρά εγκαύματα πρέπει πάντα να ζητάμε άμεση και επείγουσα θεραπεία. Καλέστε το 166. Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Μην αφαιρέσετε τα καμένα ρούχα, αλλά βεβαιωθείτε ότι το θύμα δεν έρχεται σε επαφή με αντικείμενα που σιγοκαίνε.

Βεβαιωθείτε ότι το θύμα αναπνέει

Καλύψτε την περιοχή εγκαύματος με ένα δροσερό, υγρό αποστειρωμένο επίδεσμο ή με ένα καθαρό πανί.

 

Φροντίδα για ελαφρά εγκαύματα

 

Για ελαφρά εγκαύματα, όπως εγκαύματα δευτέρου βαθμού που περιορίζονται σε μια περιοχή μικρότερη από 5 - 7,5 εκατοστά διάμετρο, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Δροσίστε την περιοχή. Τοποθετήστε την καμένη περιοχή κάτω από μία βρύση με κρύο νερό για 15 λεπτά ή δροσίστε τη με κρύες κομπρέσες. Το δροσερό νερό μειώνει το πρήξιμο παίρνοντας όλη τη θερμότητα από το δέρμα.

Βάλτε λοσιόν. Μόλις δροσίσετε την περιοχή, απλώστε μια αλοιφή, όπως αυτές που περιέχουν αλόε βέρα, ή μια ενυδατική κρέμα για να μην ξεραθεί το δέρμα.

Καλύψτε με επίδεσμο το έγκαυμα. Καλύψτε το έγκαυμα με αποστειρωμένη γάζα – το βαμβάκι μπορεί να ερεθίσει την περιοχή. Τυλίξτε τη χαλαρά ώστε να μην ασκηθεί πίεση στο καμένο δέρμα. Η γάζα επιτρέπει στην περιοχή να αναπνέει, μειώνει τον πόνο και προστατεύει το γεμάτο φουσκάλες δέρμα.

Πάρτε παυσίπονα που δε χρειάζονται ιατρική συνταγή

Τα μικρά εγκαύματα επουλώνονται συνήθως μετά από 1 με 2 εβδομάδες χωρίς περαιτέρω θεραπεία. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι για σημάδια μόλυνσης.

 

Προσοχή

 

Μη χρησιμοποιήσετε πάγο. Αν βάλετε πάγο απευθείας στο κάψιμο, μπορεί να προκληθεί κρυοπάγημα και επιπλέον βλάβη του δέρματος. Μη σπάτε τις φουσκάλες. Οι γεμάτες υγρό φουσκάλες προστατεύουν από τη μόλυνση. Αν σπάσουν, πλύνετε την περιοχή με μαλακό σαπούνι και νερό και μετά βάλτε λίγη αντιβιοτική κρέμα και μια γάζα. Να καθαρίζετε και να αλλάζετε τους επιδέσμους καθημερινά.

 

 

 

Εγκαύματα από χημικά

 

Βεβαιωθείτε ότι έχετε απομακρύνει την αιτία του εγκαύματος. Ξεπλύντε τα χημικά από το δέρμα σας τοποθετώντας την περιοχή κάτω από μια βρύση με δροσερό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αν το χημικό είναι σε μορφή σκόνης, όπως ο ασβέστης, βγάλτε το πρώτα από το δέρμα σας πριν το ξεπλύνετε.

Ακολουθήστε τη θεραπεία για σοκ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λιποθυμία, χλομή επιδερμίδα ή πολύ αργή αναπνοή.

Βγάλτε του τα ρούχα και τα κοσμήματα που έχουν έρθει σε επαφή με τη χημική ουσία.

Τυλίξτε την καμένη περιοχή με στεγνό αποστειρωμένο επίδεσμο ή καθαρό πανί.

Πλύντε ξανά την περιοχή για μερικά λεπτά, αν ο ασθενής νιώθει ακόμα κάψιμο.

 

Πρόληψη

 

Όταν χρησιμοποιείτε χημικά, πρέπει να φοράτε γυαλιά και γάντια.

Να είστε πληροφορημένος για τα χημικά που χρησιμοποιείτε.

Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων για να μάθετε πρισσότερα πράγματα για τη χημική ουσία.

 

Ιατρική βοήθεια

 

Τα ελαφρά εγκαύματα από χημικές ουσίες επουλώνονται χωρίς επιπλέον θεραπεία. Ωστόσο, πρέπει να καλέσετε άμεση ιατρική βοήθεια (1) αν η χημική ουσία έκαψε όλο το πρώτο στρώμα του δέρματος και το έγκαυμα δευτέρου βαθμού καλύπτει περιοχή μεγαλύτερη από 5 – 7,5 εκατοστά σε διάμετρο, ή (2) ν το έγκαυμα έγινε στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο, τη βουβωνική χώρα, τους γλουτούς ή σε μια βασική άρθρωση. Αν δεν είστε βέβαιοι για την τοξικότητα μιας ουσίας, καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

 

Προσοχή

 

Τα συνηθισμένα καθαριστικά προϊόντα, ειδικά αυτά που περιέχουν αμμωνία ή λευκαντικό, όπως και τα χημικά για τον κήπο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα μάτια ή στο δέρμα. Διαβάζετε τις ετικέτες. Περιέχουν οδηγίες για τη σωστή χρήση και συμβουλές θεραπείας.

 

 

Eγκαύματα από τον ήλιο

 

Παρ` όλο που ο ήλιος είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη αλλαγή ύστερα από τους γκρίζους μήνες του χειμώνα, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Τα συμπτώματα του εγκαύματος από τον ήλιο εμφανίζονται συνήθως μερικές ώρες μετά την έκθεση, επιφέροντας πόνο, κοκκίνισμα, πρήξιμο και πολλές φορές φουσκάλες. Επειδή συνήθως εκτίθεται μεγάλη περιοχή, το έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση.

 

Φροντίδα

 

Κάντε ένα δροσερό μπάνιο.

Μη σπάσετε τις φουσκάλες για να επιταχυνθεί η επούλωση και να αποφευχθεί η μόλυνση. Αν σπάσουν από μόνες τους, απλώστε αντιβακτηριδιακή αλοιφή.

Πάρτε μερικά παυσίπονα.

 

Πρόληψη

 

Αν θέλετε να βγείτε έξω, αποφεύγετε τις ώρες από τις 10.00 ως τις 3.00 το μεσημέρι, τότε δηλαδή που η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UV) είναι πιο έντονη. Καλύψτε τις εκτεθειμένες περιοχές, φορέστε μεγάλο καπέλο και αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15.

Προστατέψτε τα μάτια σας. Τα γυαλιά που εμποδίζουν το 95% της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας είναι αρκετά. Μπορεί όμως να χρειαστείτε φακούς που εμποδίζουν το 99% αν περνάτε πολλές ώρες στον ήλιο, αν έχετε κάνει εγχείρηση καταρράκτη ή αν παίρνετε φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στις ηλιακές ακτίνες.

 

Ιατρική βοήθεια

 

Αν το έγκαυμα αρχίσει να παρουσιάζει φουσκάλες ή αν νιώθετε άρρωστοι, πηγαίνετε στο γιατρό. Μπορεί να σας χορηγήσει κορτιζόνη από το στόμα, όπως πρεδνιζόνη.

 

Προσοχή

 

Το έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να μη σας φαίνεται πολύ σοβαρό, αλλά η συνεχής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το δέρμα σας και να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος. Αν έχετε πάθει σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο ή αν έχετε άμεσες επιπλοκές (εξάνθημα, φαγούρα ή πυρετό), επικοινωνήστε με το γιατρό σας.